Fysieke en mentale uitdagingen

Fysieke uitdagingen
omvatten een scala aan activiteiten, gaande van wandelingen tot energiek rennen, speelse interacties en gerichte sportbeoefening.
Het heeft als voornaamste doel; de lichamelijke gezondheid van je hond te bevorderen maar is tegelijkertijd ook een  manier om zijn overtollige energie op een positieve wijze kwijt te raken. Ren- en speelsessies dragen namelijk ook bij aan de cardiovasculaire gezondheid, het bevorderen van de spieropbouw en draagt bij aan de algehele fysieke conditie van de hond.

Maar het is daarnaast ook cruciaal om aandacht te schenken aan een goede warming-up met je hond voordat je aan zulke activiteiten begint. Een goede warming-up bereidt namelijk niet alleen het lichaam voor op intensievere inspanningen, maar heeft ook aanzienlijke voordelen voor de gewrichtsgezondheid én algemene prestaties.

Een goede warming-up
(Bijv. min 5 minuten goed doorlopen) helpt bij het activeren van de Synovia; een stroperige vloeistof in de gewrichten die als smeermiddel fungeert. Door de beweging en opwarming wordt de synovia tussen de gewrichten dunner, waardoor het gemakkelijker wordt om de gewrichten te smeren en de wrijving te verminderen. Dit proces is van vitaal belang, met name bij sporten zoals bijv. apporteren en agility maar is net zo belangrijk bij voor het los laten rennen, waarbij de gewrichten ook net zo intensief worden belast!

     Voorkomt dus snellere slijtage bij je hond en zorg voor een langer behoud van de vitaliteit door, vóór je je hond los laat rennen vanuit de auto,
     eerst even 5 minuten (aangelijnd) warm te lopen.

Mentale uitdagingen
Om je hond gezond en voldaan te houden, is het essentieel om hem niet alleen fysiek, maar ook mentaal uit te dagen. Mentale uitdagingen omvatten een breed scala aan activiteiten, waaronder; training, speuren, puzzels en zoekspelletjes. Deze doelgerichte bezigheden hebben als voornaamste doel; het verbeteren van de cognitieve gezondheid van je hond, waarbij zijn vermogen om te leren, te focussen en ‘problemen’ op te lossen wordt gestimuleerd. Daarnaast is een goede balans van zowel fysieke als mentale uitdagingen cruciaal om de algemene gezondheid én het welzijn van je hond te waarborgen.

Een effectieve manier om dit te bereiken, is door snuffelspelletjes en hersenwerkjes aan je hond te introduceren. Honden beschikken van nature over een sterk ontwikkeld reukvermogen. Deze activiteiten hebben daarnaast meerdere positieve resultaten. Ze helpen niet alleen verveling te voorkomen, maar bieden ook mentale stimulatie die essentieel is voor je hond. Daarnaast versterkt het uitvoeren van deze activiteiten ook de band tussen jullie, omdat het gebaseerd is op leuke interactie met elkaar. Kortom, met snuffelspelletjes maak je de winter niet alleen fysiek actief maar ook mentaal uitdagend

Enkele Voorbeelden voor spelletjes

  1. Voertjes verstoppen in huis
    Begin met de voertjes gewoon in het zicht neer te leggen en bouw dit geleidelijk uit op basis van het niveau van je hond. Verstop de voertjes later achter of onder lichte materialen om het moeilijker te maken.

  2. Lege doos met proppen papier
    Plaats voertjes in een lege doos en bedek ze met proppen onbewerkt papier, zoals keuken- en wc-rollen.
    Voor een hogere moeilijkheidsgraad kun je ook voertjes in de proppen verstoppen, waardoor je hond meer moeite moet doen om ze te vinden.

     

  3. Verstoppertje
    Verstop jezelf in huis en roep je hond. Hierbij stimuleer je niet alleen zijn fysieke activiteit maar bevorder je ook een leuke en interactieve manier van spelen, waarbij zowel jij als je hond plezier van beleven.
  4. Speeltje zoeken
    Verstop een speeltje in huis en stimuleer je hond om het te vinden. Je kunt het speeltje benoemen terwijl je hem aanmoedigt, wat je hond uiteindelijk zal helpen het woord te herkennen en te associëren met de zoekactiviteit

  5. Dubbelgevouwen wc rol
    Stop voertjes in een dubbelgevouwen wc rol, en begin hierbij eerst met een vouw op 1/3 van de rol.
    Dit simpele, zelfgemaakte speeltje biedt een leuke uitdaging voor je hond en leert je hond het op te lossen om bij het voertje te komen.

  6. Voertjes zoeken in de tuin
    Maak gebruik van de buitenomgeving, zelfs als het koud is. Strooi voertjes in de tuin en laat je hond zijn neus gebruiken om ze te vinden. Dit stimuleert niet alleen zijn reukvermogen, maar biedt ook een vorm van lichaamsbeweging.

Hebben jullie de smaak te pakken met deze leuke uitdaging?
Neem dan eens een kijkje bij onze Geur-detectiecursus. In deze cursus leert je hond systematisch te zoeken naar een vooraf bepaalde geurbron, waarbij de hond uiteindelijk gaat leren te verwijzen wanneer hij deze heeft gevonden. Net zoals douanehonden dat doen bij het inspecteren van bagage en vracht.