Waar moet je op letten bij de aanschaf van een lijn?

Bij het kopen van een riem voor uw hond zijn er verschillende factoren om rekening me te houden, waaronder:

  1. Lengte: De lengte van de riem is belangrijk, afhankelijk van de grootte en het gedrag van uw hond. Voor de meeste honden is een riem van 1,5 tot 2 meter geschikt, maar alles is afhankelijk van de grote van de hond en de reden van het gebruik. Zo is bijvoorbeeld bij het uitlaten van de hond een langere lijn van 2, 3 of 5 meter fijn. Maar bij training een lijn van 1,5 meter lang genoeg.
  2. Materiaal: Lijnmaterialen variëren van leer, nylon tot biothane en zijn er in verschillende diktes en stijlen. Het is belangrijk om een materiaal te kiezen dat sterk en duurzaam is én past bij de grote en sterkte van de hond. Daarnaast is het altijd goed te kijken naar de grote van de musketon. Is deze moet sterk genoeg zijn, maar ook niet te groot zijn voor de kleinere hond.
  3. Comfort: Kies een riem die comfortabel is voor u en uw hond en die een goede grip biedt. Zo zijn bijv. ronde lijnen vaak niet fijn omdat ze niet de juiste grip bieden en uiteindelijk kunnen snijden in de hand.

 

 

Waarom je beter geen flexlijn koopt

Een flexlijn is vrij populair in gebruik omdat het onze hond de vrijheid geeft die we hem/haar gunnen, en we tegelijkertijd ook nog een hand vrij hebben. Echter kleven aan het gebruik van zo’n flexlijn ook wat nadelen:

  • Je hond leert te trekken aan de lijn
    Het gebruik van een flexlijn kan het trekken aan de lijn aanmoedigen én versterken bij uw hond. Dit komt doordat de het terugveren van de lijn uw hond aanmoedigen om te trekken en hij hierdoor een beloning wordt in de vorm van meer bewegingsvrijheid. Het is daarom belangrijk om tijdens het trainen uw hond een vaste lange lijn te gebruiken. Tevens kan deze ook gevaarlijk zijn in bepaalde situaties. U kunt de lijn namelijk niet zomaar vastpakken als u snel moet reageren omdat er bijvoorbeeld een andere hond of een auto nadert.