Waarom een tuigje voor je hond?

Deze vraag krijgen wij vaak gesteld op de hondenschool, en dat is logisch en zijn we ook blij mee. Met alles waar je namelijk aan gaat beginnen is het altijd goed om te weten WAAROM je hier aan moet beginnen. Daarom leggen wij de voordelen van het gebruik van een tuig graag even aan je uit.

 

Bij een halsband kan er alleen maar druk worden uitgeoefend op de nek, waar zich tevens ook belangrijke organen bevinden zoals de luchtpijp en slokdarm. Dat is een belangrijk nadeel van het (verkeerde) gebruik van een halsband. Een hond die veel en vaak aan de lijn trekt, kan door de druk op de hals en nek, luchtwegproblemen, druk op de ogen en zelfs beschadiging van de schildklier oplopen. In sommige gevallen kan dit ook leiden tot chronische gezondheidsproblemen, waaronder ademhalingsproblemen en zenuwschade.

Een tuigje verdeelt bij het trekken deze druk over de borst en de schouders van uw hond en hoef je je dus ook minder zorgen te maken dat je je hond hier schade van oploopt. Helaas wordt er echter nog te vaak gedacht dat het gebruik van een tuigje het trekken aan de lijn juist versterkt, omdat het comfortabeler is, de hond hierdoor dus ook meer kracht zal zetten en deze dan ook sterker wordt in de achterpoten.

 

Zowel een tuigje als een halsband heeft echter niks te maken of de hond aan de lijn trekt. Alleen met het trainen van je hond, en de keuzes die je tijdens het trainen en opvoeden maakt kunnen ervoor zorgen dat je hond niet aan de lijn trekt.  Wél is het fijner om te weten dat je je hond geen schade toedoet als je hond het trekken aan de lijn afleert, en kun je dus met een geruster hart trainen.