Kluiven is belangrijk!

Het kauwen op bijv. een kluif is natuurlijk gedrag en kan helpen bij het reinigen van hun tanden én verminderd stress en verveling. Het is echter wel belangrijk om alleen veilige kluiven en botten te kiezen. Sommige botten kunnen namelijk splinteren en kleine fragmenten achterlaten die schadelijk kunnen zijn voor de hond. Vermijd bijvoorbeeld het geven van botten van gevogelte of vis en geef de hond ook nooit kluiven die te klein zijn en ingeslikt kunnen worden. Houd daarnaast áltijd toezicht terwijl de hond aan het kluiven is en neem het bot weg als deze te klein wordt.

Welke soorten kluiven zijn er?

Er zijn verschillende soorten kluiven voor honden beschikbaar, waaronder buffelhuid, varkensoren, en kauwstaafjes. Echter zijn niet alle kluiven veilig voor honden. Bij het kiezen van een kluif is het dus belangrijk om te controleren of deze geschikt is voor de grootte en leeftijd van uw hond.

Bullenpezen


Een bullenpees is een lang, dun en kronkelig stuk dat lijkt op een gedraaide stok. Ze zijn rijk aan eiwitten en laag in vet en bevatten geen kunstmatige ingrediënten.

Runderkophuid


Runderkophuid kluiven bestaan uit gedroogde stukjes runderhuid die afkomstig zijn van de kop van het rund. De huid wordt schoongemaakt, gedroogd en in stukjes gesneden om kauwsnacks te maken. Omdat het een natuurlijke traktatie is, bevat het geen kunstmatige ingrediënten of conserveermiddelen en is het een gezonde en smakelijke traktatie voor honden.

Koffieboomwortel


Een koffieboomwortel is de wortel van de koffieplant van een zachte houtsoort die niet splintert  Het is een natuurlijke en duurzame kauwsnack die geen toegevoegde chemicaliën of conserveermiddelen bevat. Koffieboomwortels zijn rijk aan vezels, mineralen, zoals kalium en magnesium, en antioxidanten. Ze zijn ook hypoallergeen en daarom geschikt voor honden met voedselallergieën of intoleranties.

Hertengewei


Hertengewei kluiven zijn gemaakt van het natuurlijk afwerpen gewei van herten. Ze zijn een populaire kauwsnack voor honden omdat ze rijk zijn aan mineralen, zoals calcium en fosfor, en omdat ze de kauwbehoefte van honden bevredigen. Hertengewei kluiven zijn duurzaam en gaan langer me dan de meeste andere kauwspeeltjes. Ze kunnen ook helpen bij het reinigen van de tanden en het masseren van het tandvlees. Ze zijn over het algemeen veilig voor de meeste honden om te kauwen en worden beschouwd als een duurzame en natuurlijke kauwsnack. Het kan echter voorkomen dat sommige honden moeite hebben met het kauwen van hertengewei vanwege de hardheid ervan, vooral als het gaat om oudere honden of honden met een gevoelig gebit.

Welke kluiven zijn niet goed voor de hond?

Rawhide

Rawhide kauwbotten kunnen gevaarlijk zijn voor honden vanwege hun lage verteerbaarheid en chemische verwerking. Ze kunnen leiden tot verstikking, blokkades en spijsverteringsproblemen. Rawhide kauwbotten worden vaak gemaakt van de huid van runderen, paarden of buffels en kunnen chemisch worden behandeld in een proces dat onder andere bleken, kleuren en het toevoegen van synthetische smaak- of geurstoffen bevat.

Varkenshoefjes

Varkenshoefjes zijn populair als kauwsnacks voor honden, maar ze kunnen een gevaar vormen voor de gezondheid van uw hond. Varkenshoefjes kunnen helaas splinteren die vast kunnen komen te zitten in de keel, slokdarm of maag wat kan leiden tot verstikking of letsel aan de spijsverteringsorganen.

Pups hebben nog geen volledig ontwikkelde tanden en kaken, dus harde kluiven kunnen hun tanden beschadigen. In plaats daarvan kunt u kiezen voor een kauwspeeltjes, zoals rubberen speeltjes, die speciaal zijn ontworpen voor pups en veilig zijn om op te kauwen. Zorg er ook voor dat het kauwspeeltje groot genoeg is om verstikkingsgevaar te voorkomen. Tijdens het wisselen van de tanden hebben puppy’s een verhoogde kauwbehoefte en kan het hen helpen om te gaan met de pijn en het ongemak dat gepaard gaat met het krijgen van nieuwe tanden.

Als uw hond bijna klaar is met het kluiven en er nog maar een klein stukje van de kluif over is, is het belangrijk om het resterende stukje weg te nemen om te voorkomen dat uw hond het inslikt en zich verslikt of stikt. U kunt de kluif vervangen door een nieuw kauwspeeltje of een andere veilige kauwsnack om het kauwgedrag van uw hond te bevredigen.

Stel veiligheid voorop!

Zorg er altijd voor dat als uw hond bijna klaar is met het kluiven, en er nog maar een klein stukje van de kluif over is, het belangrijk is om het resterende stukje weg te nemen om te voorkomen dat uw hond het inslikt en zich verslikt of stikt. U kunt de kluif vervangen door een nieuw kauwspeeltje of een andere veilige kauwsnack om het kauwgedrag van uw hond te bevredigen.